Plante de exterior

"Floare a civilizaţiilor", cum a fost denumită, grădina este un obiect de artă special, o creaţie care caracterizează mai ales acele epoci în care cultura devine civilizaţie.

Este un loc aparte, în care trebuie să trăieşti ceva deosebit, poate chiar miracolul unei revelaţii.

Vegetaţia este elementul component principal al spaţiului verde. Aceasta la rândul ei este constituită din:

Arbori foioşi şi răşinoşi

image001Arborii fiind elementele cele mai înalte, talia lor intervine decisiv in realizarea volumelor amenajării, în gradarea si echilibrarea spaţiala a compoziţiei. Sortimentul de arbori are o gamă largă a puterilor de creştere, încadrându-se peisagistic în trei categorii: talia I, depăşind 25 m în înălţime; talia a II-a, între 15- 25 m şi talia a III-a, între 7- 15m.

Arborii foioşi sunt decorativi prin frunziş, respectiv mărimea şi culoarea frunzelor, cu o gamă dominantă a tonalităţilor de verde, cărora li se adaugă nuanţele altor culori (roşu, galben,albăstrui, argintiu), dispuse uniform sau variegat, marmorat. Interesante sunt şi culorile tranzitorii - de primăvară şi de toamnă.

Florile reprezintă la unii arbori o caracteristică ornamentală importantă, chiar dacă la majoritatea speciilor este de scurtă durată. Unele flori (sau inflorescenţe) impresionează mai ales prin efectul de masă, culoarea lor devenind temporar dominantă siluetei respective, mai ales când apar înaintea înfrunzirii depline.

image002Scoarţa contribuie la sporirea valorii ornamentale.

Arborii răşinoşi (coniferele) având frunzişul persistent, rămân verzi peste iarnă şi dau o pată de culoare grădinii tot timpul anului.

Culorile frunzişului sunt deasemenea variate: verde, verde-gălbui, verde închis, galben, gri, gri-albăstrui.

Arbuşti foioşi şi răşinoşi

Arbuştii decorativi sunt prezenţi în mai toate grădinile. Fie solitari, fie în grupe de plante sau sub formă de garduri vii aceştia conferă grădinii structură şi dau naştere unui schelet de bază durabil. Ne vor acompania cu flori luxuriante, cu fructe atrăgătoare sau cu un colorit splendid.

image003  image004

Trandafirii îşi găsesc şi astăzi - în civilizaţia trepidantă a omului modern,
îndrăgostit de natură şi frumos - un loc aparte prin diversitatea coloristică, expresivitatea şi parfumul inegalabil al florilor sale.

image005

Liane sau plante căţărătoare (agăţătoare) deţin un loc aparte în vegetaţia amenajărilor peisagistice. Ele servesc pentru alcătuirea unor decoruri verticale, condiţionate de existenţa unor mijloace de susţinere care pot fi: arbori, suporturi special construite (pergole, treiaje), ziduri, garduri, umbrare, chioşcuri, etc.

image006

Plante floricole

- anuale înfloresc pe toata perioada verii

image007

- bienale sunt acele plante ce au perioada de înflorire pe durata a două sezoane de vegetaţie (toamna şi primăvara)

image008

- perene realizează un decor floral spectaculos, însa de scurtă durată (2-3 săptămâni), astfel că aceste specii se vor alege în funcţie de perioada de înflorire şi vor fi amplasate astfel încât să acopere, prin înflorirea eşalonată, o perioadă cât mai lungă de timp. Avantajele utilizării plantelor perene sunt întreţinerea relativ comodă, investiţii minime la înfiinţare şi perioada lungă (3-10 ani) de exploatare a acestora.

image009

Florile, atât de îndrăgite pentru frumuseţea lor aparte, ne bucura, ne sensibilizează şi cel mai adesea ne îndeamnă să ne apropiem pentru a le admira şi a le simţi parfumul. Prin culoarea lor, în primul rând, plantele floricole constituie din punct de vedere peisagistic un element vizual de mare atractivitate şi varietate, care îmbogăţeşte şi înfrumuseţează parcurile şi grădinile printr-o inegalabilă paletă coloristică şi multiple posibilităţi de design al suprafeţelor de culoare.

Pomi si arbusti fructiferi

În vegetaţia lemnoasă a grădinilor sunt adesea folosiţi pomii fructiferi, care se pot introduce în compoziţie ca piese izolate sau de grup, decorând prin aceleaşi caractere vizuale ca arborii (talei, habitus, frunziş, flori), ei furnizează în plus fructele dorite.

image010

Plante cu frunziş aromat

Cultivarea plantelor cu proprietăţi de remedii naturale şi a celor aromatice are o veche tradiţie. Frumuseţea florilor şi a frunzişului, aromele particulare fac şi astăzi cultivarea frecventă a acestor specii. De cele mai multe ori micile parcele sunt conturate cu borduri de subarbuşti cu frunze odorate: levănţica, santolina, care suporta tunderea.

image011

- Bonsai de gradina si plante topiare (tunse) sunt plante deosebit de frumoase. Formele variate ale acestora sunt obţinute prin folosirea unor tehnici speciale şi prin tunderi repetate, deci cu foarte multă muncă şi răbdare. De aceea trebuie să le acordăm toată atenţia şi grija pe care o merită.

Locul în care îi aşezăm trebuie să fie în centrul atenţiei, astfel încât imaginea lor să nu fie obturată de alte plante sau decoraţiuni.

image012

- Gazonul în spaţiile verzi realizează legătura între diferitele elemente construite sau naturale, contribuind esenţial la unitatea în diversitate a amenajării peisagistice. Prin culoarea sa verde gazonul scoate în evidenţă atât clădirile, cât şi toate elementele profilate sau plantate pe peluze.

image013

Siteul www.gradinisipeisaje.ro foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...
Află mai mult Am înţeles